Domači dres

Začetki Arsenalovega dresa imajo zanimivo in nenavadno zgodbo. Leta 1886, preden je klub postal profesionalen, se je skupina igralcev iz Nottingham Foresta pridružila ekipi Dial Square in s seboj prinesla svoje stare rdeče drese.

Ker je klub delal z nizkim proračunom, so se odločili, da je bil najbolj poceni način za pridobitev svojih dresov ta, da so obdržali te drese, ki so jih prinesli novi igralci. Izvirni komplet je vseboval temno rdečo majico z dolgimi rokavi, ovratnikom in s tremi gumbi, bele hlače, ki so segale do kolen in težke, volnene nogavice modre barve. Vratar je imel enak komplet, le namesto majice je imel oblečen volnen pulover kremaste barve.

Enak komplet je ekipa nosila med svojo prvo sezono na Highburyju v sezoni 1913/14. Še nekaj drugih klubov je bilo navdušenih nad rdečimi dresi in so sledili Arsenalovemu zgledu. Eden najbolj znanih primerov za to je klub Sparta Prague. Njihov predsednik je leta 1906 obiskal London, in bil nad dresi Topničarjev tako zelo očaran, da se je po vrnitvi domov na Češkoslovaško odločil, da bo tudi njegov klub nosil iste barve. Še danes Sparta igra v podobnih dresih, podobnih Arsenalovemu domačemu dresu iz sezone 2005/06. S prihodom Herberta Chapmana v klub pa so dresi severnih Londončanov postali taki, kot jih poznamo danes.

Obstajata dva različna razloga, zaradi katerih se je Chapman odločil spremeniti barvo dresa. Ali naj bi na igrišču videl nekoga, ki je pod rdečo kratko majico nosil bel pulover, ali pa je idejo dobil od znanega ustvarjalca stripov, Toma Websterja, ki naj bi nosil rdečo-belo kombinacijo oblačil, ko sta skupaj igrala golf. Tako je Chapman dres malo spremenil, ostal je rdeče barve, a je imel bel ovratnik in bele rokave, na levi strani dresa pa je bil všit tudi grb kluba.

Leta 1960 so tkane drese 'ragbijskega' sloga zamenjali z dresi pletenimi iz bombaža, leta 1967 pa se je na dresu prvič pojavil top, prepoznavni znak Arsenala. S to majico so Topničarji osvojili prvi 'double' – državno ligo in FA pokal. V poznih sedemdesetih je majica prvič vsebovala logotip proizvajalca dresov, takrat je to bil to Umbro.

V letu 1981 je prvi klubski sponzor postal JVC, leta 2000 Dreamcast, po dveh letih pa še O2. Od leta 2006 pa je glavni pokrovitelj kluba družba Fly Emirates, pogodba z njimi Arsenal veže do leta 2014.

V sezoni 2005/06, zadnji sezoni na Highburyju, ki je bil dom Topničarjev vse od leta 1913, so igralci nosili posebne drese v barvah rdečega ribeza z zlato pisavo, hlače so bile bele, nogavice pa enake barve kot majica, v spomin na Arsenalovo 1. sezono na Highburyju, ko je ekipa imela drese v ravno takih barvah. V sezoni 2006/06 je ekipa spet igrala v običajno rdeče-beli barvi. Naslednje leto je izšel novi komplet za gostovanja – bela majica s hlačkami v barvah rdečega ribeza, s katerim so se Topničarji poklonili delu Herberta Chapmana, ki je prvi uvedel rdeče-belo kombinacijo na Arsenalovih dresih.

Da bi proslavili 20. obletnico zmage ligaškega naslova na Anfieldu, so v sezoni 2008/09 naredili komplet dresov za gostovanja rumeno-modre barve, s katerimi je igrala ekipa v legendarni noči 26. maja 1989. Naslednji gostujoči dresi so bili polnočno modre barve, imeli so polo ovratnik, v poklon zmagovalni ekipi iz 1930h, ki je prav tako nosila polo ovratnike.

Za 125. obletnico kluba so ustvarili dres, ki ponazarja zgodovino in dušo Arsenala. Grb je bil bele barve, na levi strani je imel 15 lovorjevih listov, ki predstavljajo moč, pa tudi 15 mož, ki so ustanovili klub. Na desni strani grba pa je bilo 15 hrastovih listov, ti predstavljajo temelje kluba - 15 ustanoviteljev, ki so se zbrali v pubu Kraljevi Hrast.

Pod grbom pa je napisan moto 'Naprej', na straneh ob njem pa sta napisani letnici -1886 na levi, ter 2011 na desni. Klasična oblika dresa je bila zasnovana iz dresov iz sedemdesetih, majica je bila tradicionalno rdeče barve in imela je bele rokave, hlačke pa so bile bele barve z rdečo črto. Hrbtna stran majice je pod ovranikom imela napis 'Arsenal'.

Na notranji strani dresa, pod grbom je bil napisan latinski moto Topničarjev – Victoria Concordia Crescit.

(prevod: Nina Rešetič)