Grbi

Arsenal, kasneje imenovan Royal Arsenal, je leta 1888 ustvaril svoj prvi grb (1).

Zasnovan je bil na osnovi grba Woolwicha. Klub je bil v tem delu mesta vse od ustanovitve pa do leta1913. Kasneje so igrali še na Plumstead Commonu, Sportsman Groundu, Manor Groundu, Invicta Groundu in spet na Manor Groundu, preden so se preselili čez London v Highbury in potem še v Islington na Emirates Stadium.

Originalni grb je bil sestavljen iz treh stolpev, ki so izgledali kot dimniki, vendar so bili topovi. Prisotnost topov v grbu prihaja iz dolge vojaške zgodovine, ki obdaja Woolwich. Royal Arsenal, Royal Artillery Regiment in več vojaških bolnišnic, ki še zdaj zaznamujejo pokrajino, so izstopale v tem delu mesta.

Očitno je, da so bili topovi na prvotnem grbu povezani z vojaškim vplivom v Woolwichu in kljub temu, da se je klub pred 89 leti ločil od tega dela mesta, so topovi ostali pomemben del grbov, vključno z zdajšnjim, ter so se razvijali skozi leta. V zgodnjih letih grb ni bil tako pomemben del identitete nogometnega kluba, kot je danes. Majice so bile 'gole', razen na posebnih tekmah, kot je finale FA pokala, grb pa se je pojavljal večinoma na raznih priročnikih in v novicah.

Po selitvi Arsenal severno v Highbury leta 1913, se ni vedelo, ali bo Klub ohranil zapuščino Woolwich Arsenala in vključil top v grb ali ne. Kmalu se je Klub preimenoval v samo 'Arsenal'. Prva svetovna vojna je štiri sezone vplivala na nogomet in v sezoni 1919/20 je nogomet potreboval nekaj časa, da je spet postal 'normalen'. V tem obdobju ni bilo ne duha ne sluha o grbu kot takem, toda na začetku sezone 1922/23, ko so Topničarji igrali proti Burnleyu je bil predstavljen nov grb (2) strahovitega videza, ki bi ponosno sedel v Royal Arsenalu iz Woolwicha.

Kot je vidno so bili navpični topovi zamenjani z enim topom, ki je kazal proti vzhodu. Kdorkoli je oblikoval to robustno orožje, je svoje ročno delo lahko gledal samo 3 sezone. Na začetku sezone 1925/26 so Topničarji top spremenili v ožji in usmerjen proti zahodu (3) z napisom 'The Gunners' ob njem.

Čeprav derivat ožjega topa ni bil nikoli uradno potrjen, so topovi na grbu Royal Arsenal Gatehouse v Woolwichu (4) 'grozljivo' podobni tistim na grbu Topničarjev. Ta grb je Arsenal obdržal 17 sezon. Čez leta se je malo spremenil, saj je besedilo počasi izginjalo, toda kljub temu, da si je grb Victoria Concordi Crescit prilastil ta top leta 1949, je ostal osnovni simbol Kluba vse do današnjega dne in je še zdaj predstavljen na raznih uradnih izdelkih.

Grb Victoria Concordia Crescit, ki ga je zamenjal zdajšnji grb, je bil simbol Arsenala, odkar se je pojavil na prvi tekmi sezone 1949/50. Zdi se da je bil v glavah Topničarjev že vsaj eno leto pred tem. Na zadnji tekmi sezone 1947/48, v kateri je Arsenal osvojil ligo, je Harry Homer, urednik tistega dne zapisal: "... Moj razum si prizadeva težek citat, z katerim bi končal sezono, ki je bila veličastna za Toma Whittakerja, Joe-a Mercerja in za vse povezane s Topničarji. Se bi morali spremeniti v Latine? 'Victoria Concordia Crescit'. Prevod: 'Zmaga pride s harmonijo'.

Dve sezoni kasneje je Arsenal predstavil nov grb, ki je vseboval latinski citat Harrya Homerja. V priročniku sezone 1914/50, ki je vseboval tudi nov grb, je Tom Whittaker pojasnil, da je bil Klub navdušen nad njegovim motom in ga je uradno 'posvojil'. V novi grb je bil vključen tudi napis 'Arsenal' v gotskem stilu pisave, top gledajoč proti zahodu, grb Islingtona in hermelin.

Čez naslednjih 53 let je grb ostal večinoma nespremenjen (6), čeprav je bil na začetku sezone 2001/02 nekoliko "očiščen", zaradi poslovnih razlogov je rumena barva zamenjala različne tone zlate in napis Victoria Concordia Crescit je bil manj okrašen.

Klubska identiteta se je torej skozi leta razvijala in za oblikovanje novega grba (8) leta 2002 so se odločili zaradi dveh razlogov. Prvič, ker je Victoria Concordia Crescit vseboval veliko ločenih elementov, predstavljenih čez številna leta, so bile nejasnosti, ki so obdajale njegov natančen izvor. Posledično Klub ni mogel zaščititi grba z avtorskimi pravicami. In drugič, ker je bil eden izmed ciljev kluba sprejeti prihodnost in narediti korak naprej. Z Ashburton Groveom na obzorju in konstantnim bojevanjem Topničarjev za domače in evropske lovorike, je Klub verjel, da je to idealen čas za predstavitev novega grba.

Na majici za sezono 2011/12 je prestavljen poseben grb za 125-to obletnico Kluba, ki združuje dizajn prvega klubskega grba z današnjim grbom.

Slavnostni dizajn ima na levi strani grba 15 lovorjevih listov, ki predstavljajo 15 mož, ki so plačali vsak 6 penijev, da so ustanovili Klub - lovorjevi listi predstavljajo tud moč.

15 hrastovih listov na desni strani grba pa predstavljajo ustanovitelje, ki so se srečali v Royal Oak pubu. Pod grbom je eden izmed prvih zabeleženih motov povezanih z oborožitvijo in bitko - 'Forward' - z datumi obletnice 1886 in 2011 na obeh straneh središča majice.

(prevod: Miha Macuh)