Charlie George « Nazaj

Charlie George

14 januar 2010 06:00

Charlie George (Frederick Charles George) je v šestih sezonah pri Arsenalu pustil globok pečat med navijači. V okolišu Highburya rojeni napadalec in/ali napadalni vezist se je rodil 10. oktobra 1950. Kot mladenič je kariero začel pri Islington Boys-ih in se nato leta 1966 preselil k "svojemu klubu" kjer je po dveh letih mladinskega pogona dobil priložnost v članski ekipi z 18-imi leti. Na treninge in tekme svoje ekipe je takorekoč stopil s terase lastnega doma. V prvi članski sezoni sicer ni nastopil a nato eksplodiral v naslednji. Svoj debi je dočakal na prvi dan sezone, 9. avgusta 1969-1970 proti Evertonu, Arsenal je izgubil 1:0 a George je pokazal dovolj, da je v sezoni odigral 39 tekem vključno z evropskimi tekmami v pokalu velesejemskih mest.

Na začetku naslednje sezone si je v trčenju z nasprotnikovim vratarjem zlomil gleženj, kar ga je z igrišč oddaljilo za kar 5 mesecev a je kljub daljši odsotnosti prispeval pomemben del k osvojitvi naslova leta 1971, na 17ih tekmah je dosegel 5 zadetkov. Še boljše se je odrezal v FA pokalu kjer je gole dosegel v 4. 5. in 6. rundi ter poskrbel za zmago v finalu proti Liverpoolu. Prvi "double" za Arsenal.

Na severu Londona je preživel še dodatne 4 sezone a je imel precej težav s poškodbo ter tudi nekaterimi incidenti (udarec z glavo Keegana, izzivanje navijačev Derby-a). Za topničarje je v 179 nastopih dosegel 49 zadetkov ter osvojil 3 lovorike (Liga, FA pokal in pokal velesejemskih mest). Kljub relativno kratki karieri (na to je vplival tudi odnost z Mee-jem) se je vtisnil v srca in spomin navijačev kar odraža tudi visoka uvrstitev v glasovanju za najboljših 50 igralcev vseh časov kjer je Charlie George zasedel 9. mesto.

Eventuelno je prestopil prestopil v Derby County ter kariero po še nekaj prestopih zaključil pri Dundee Unitedu leta 1983.

Zadetek Georga v finalu FA pokala in znamenito proslavljanje legende, katero lahko danes osebno srečate na ogledu Emiratesa kjer vodi eno skupino ogledov:

http://www.youtube.com/watch?v=so_QY7IkYFc

Born in flat in Holloway
He’ll play for England one fine day
Yes he will, i know he will
Oh Charlie, oh Charlie

Scored two goals at Man City
Got the winner at Wembley
He’ll go down in history
Oh Charlie, oh Charlie