Charlie George « Nazaj

Charlie George

14 januar 2010 06:00

Charlie George (Frederick Charles George) je v šestih sezonah pri Arsenalu pustil globok pečat med navijači. V okolišu Highburya rojeni napadalec in/ali napadalni vezist se je rodil 10. oktobra 1950. Kot mladenič je kariero začel pri Islington Boys-ih in se nato leta 1966 preselil k "svojemu klubu" kjer je po dveh letih mladinskega pogona dobil priložnost v članski ekipi z 18-imi leti. Na treninge in tekme svoje ekipe je takorekoč stopil s terase lastnega doma. V prvi članski sezoni sicer ni nastopil a nato eksplodiral v naslednji. Svoj debi je dočakal na prvi dan sezone, 9. avgusta 1969-1970 proti Evertonu, Arsenal je izgubil 1:0 a George je pokazal dovolj, da je v sezoni odigral 39 tekem vključno z evropskimi tekmami v pokalu velesejemskih mest.

Na začetku naslednje sezone si je v trčenju z nasprotnikovim vratarjem zlomil gleženj, kar ga je z igrišč oddaljilo za kar 5 mesecev a je kljub daljši odsotnosti prispeval pomemben del k osvojitvi naslova leta 1971, na 17ih tekmah je dosegel 5 zadetkov. Še boljše se je odrezal v FA pokalu kjer je gole dosegel v 4. 5. in 6. rundi ter poskrbel za zmago v finalu proti Liverpoolu. Prvi "double" za Arsenal.

Na severu Londona je preživel še dodatne 4 sezone a je imel precej težav s poškodbo ter tudi nekaterimi incidenti (udarec z glavo Keegana, izzivanje navijačev Derby-a). Za topničarje je v 179 nastopih dosegel 49 zadetkov ter osvojil 3 lovorike (Liga, FA pokal in pokal velesejemskih mest). Kljub relativno kratki karieri (na to je vplival tudi odnost z Mee-jem) se je vtisnil v srca in spomin navijačev kar odraža tudi visoka uvrstitev v glasovanju za najboljših 50 igralcev vseh časov kjer je Charlie George zasedel 9. mesto.

Eventuelno je prestopil prestopil v Derby County ter kariero po še nekaj prestopih zaključil pri Dundee Unitedu leta 1983.

Zadetek Georga v finalu FA pokala in znamenito proslavljanje legende, katero lahko danes osebno srečate na ogledu Emiratesa kjer vodi eno skupino ogledov:

http://www.youtube.com/watch?v=so_QY7IkYFc

Born in flat in Holloway
He’ll play for England one fine day
Yes he will, i know he will
Oh Charlie, oh Charlie

Scored two goals at Man City
Got the winner at Wembley
He’ll go down in history
Oh Charlie, oh Charlie

Zadnja tekma

Slavia Prague

0 - 4

ARSENAL

Slavia Prague vs ARSENAL
Pepe (18'), Lacazette (21', 77'), Saka (24')

Naslednja tekma

ARSENAL
18.04.2021

14:30

Fulham

ARSENAL vs Fulham

Prenos tekme bo na kanalu SK HD.