David Carlyle Rocastle - Rocky « Nazaj

David Carlyle Rocastle - Rocky

18 oktober 2010 06:00

Po krajšem premoru se vračamo k rubriki "Legende Arsenala." Tokrat vam bomo predstavili izjemno nadarjenega igralca sredine igrišča, katerega zgodba pa se žal ni končala srečno. Rocastle je bil otrok Arsenala, rojen in vzgojen v Londonu, ljubljenec domačega občinstva. Rodil se je 2. maja 1967, kot najstnik pa k Topničarjem prišel leta 1983. Debi v članski ekipi je dočakal že 2 leti kasneje proti Newcastle Unitedu, v krstni sezoni je zbral 26 nastopov. Svoje mesto v prvi enajsterici je obdržal tudi po odhodu takratnega trenerja (Howe) oziroma ob prihodu novega - Georga Grahama.

Rocky je bil čarovnik na igrišču in pravi gentelman. Bil je vzor lojalnosti in skromnosti česar prav gotovo manjka v današnjem nogometu. Leta 1986 je s strani navijačev prejel nagrado za najboljšega igralca sezone, sledila je osvojitev Carling pokala proti Liverpoolu, nikoli pa ne bo pozabljen zadetek za naslov prvaka v izdihljajih tekme leta 1989 na Anfieldu za 2:0. Famozne besede takratnega komentatorja "It's up for grabs now" še vedno odzvanjajo v ušesih navijačev Arsenala pa naj bo to iz posnetkov ali pa kar od takratnega doživetja - http://www.youtube.com/watch?v=xYeIlI3gutk (Daljši povzetek zgodbe http://www.youtube.com/watch?v=bQmO3S2eLPE)

Popularni Rocky je z Arsenalom osvojil 2 naslova angleškega prvaka, pri prvem je bil kot že rečeno eden izmed glavnih akterjev, pri drugem leta 91 pa je zaradi poškodbe kolena zbral le 18 nastopov a bil prav tako zaslužen za lovoriko. V naslednji sezoni je tako izpustil samo 3 tekme! V času pri Arsenalu je zbral tudi 14 nastopov za reprezentanco Anglije. Leta 1992 so se stvari spremenile, Rocastle je tako zapustil Arsenal ter se pridružil Leeds Unitedu, kot se je izkazalo kasneje pa je tudi končal z nastopi za svojo državo. Svojo igralsko kariero je zaključil v Maleziji. Kot pa ste lahko že prebrali se ta zgodba ni končala srečno. David Rocastle je zbolel in za zahrbtno boleznijo 31. marca 2001 pri nizki starosti 33ih let tudi zapustil ta svet.

Navijači se ga danes še vedno spominjajo in ga smatrajo kot enega najljubših igralcev vseh časov pri Arsenalu. V izboru za najboljših 50 igralcev je zasedel 16. mesto in nanj spominja tudi "David Rocastle day" kateri je aktualen že od leta 2005 ter je zabeležen na 1. april - dan po njegovi smrti. Rocastle je tudi eden izmed 16-ih legend, ki krasijo novo podobo stadiona Emirates.

 

Oh Rocky Rocky, Rocky Rocky Rocky Rocky Rocky, Rocastle...

 

Away Boyz : http://www.youtube.com/watch?v=YLsLYkQLU3Q