Ian Wright « Nazaj

Ian Wright

16 avgust 2009 06:00

Ian Wright – nogometaš kateremu je bilo usojeno postati (javna) televizijska in radijska osebnost, seveda zaradi njegove vedno nasmejane figure katera se ob omembi njegovega imena Arsenalovim navijačem vedno prikaže pred očmi.

Wright se je rodil v Londonu 3.novembra 1963 in se je v srca Arsenalovih navijačev zapisal s številnimi zadetki v nasprotnikovi mreži. Večino svoje kariere je preživel v Crystal Palaceu (6let) ter pri Topničarjih (7let).

Kariero je začel pri Greenwich Boroughu a tam ostal le eno leto saj ga je na eni tekmi opazil skavt Crystal Palacea ter ga že za naslednjo sezono priporočil Steveu Coppelu. Wrighty je bil član Palacea od leta 1985 dalje, dosegel je preko 100 zadetkov v več kot 250 nastopih ter vmes doživel vpoklic v angleško reprezentanco. Leta 2005 je bil izbran v naj 11-erico stoletja pri Orlih.

Dobre predstave niso ostale neopažene. Arsenal je podrl takratni klubski rekord ter zanj odštel 2.5 milijona funtov. Naložba se je obrestovala že na prvi tekmi, ko je Wright zadel v ligaškem pokalu ter dosegel kar »hat-trick« v debiju v prvenstvu proti Southamptonu. To sezono je prejel tudi zlato kopačko za 29 doseženih zadetkov (5 še za Crystal Palace). Njegov zadnji gol, ki ga je prav tako dosegel proti Southamptonu je bil zadnji doseženi zadetek v takratni First division (kasneje Premier League). Wright je bil kar 6 sezon zapored najboljši strelec Arsenala in bil eden glavnih igralcev ob Arsenalovih uspehih v 90ih letih. Na žalost ni imel pravice nastopa v finalu pokala pokalnih zmagovalcev saj je bil kaznovan s kartoni (Arsenal : Parma; 1:0; 1994).

Naslednji dve leti ni bil ravno zadovoljen in je vmes tudi zahteval prestop (a je kasneje zahtevo umaknil). S prihodom Riocha na klop ter posledično tudi Bergkampa je Wright zopet zadihal. V navezi s Bergkampom je Arsenal ponovno pripeljal v evropo, natančneje do 5.mesta in UEFA pokala (prejšnje leto je bil Arsenal samo 12.)

S prihodom Wengerja leta 1996 je Wright kljub že 33im letom še vedno praviloma igral v prvi ekipi ter tudi prispeval številne pomembne zadetke, bil je tudi 2.strelec Premier lige.

Septembra 1997 se je Wright za vedno zapisal v Arsenalovo zgodovino, ko je s hat-trickom proti Boltonu prehitel takratnega rekorderja po zadetkih Cliffa Bastina (kasneje je njegov rekord presegel Henry) poškodba pa ga je oddaljila od zaključka sezone.

Skupno je Wright dosegel 185 zadetkov za Arsenal v 288 nastopih. Zadnji zadetek je dosegel oktobra 1997 proti West Hamu v četrtfinalu ligaškega pokala. Obenem je zbral tudi 33 nastopov za angleško reprezentanco ter dodal 9 zadetkov. Arsenal je zapustil leta 1998 ter odšel k West Hamu.

Trenutno vodi svojo radijsko oddajo na postaji talkSPORT, v kateri se je že mnogokrat pošalil na račun igralcev ter na račun ostalih angleških medijev. Je krušni oče Shauna Wrighta Phillipsa ter biološki oče Bradleya Wrighta Phillipsa katera sta oba profesionalna nogometaša. (3. sin ni tako uspešen in igra v nižjih ligah).

Njegovih 5 najljubših zadetkov:

http://www.youtube.com/watch?v=vY__dxYVH9c

Nasmeh! :)