Liam Brady « Nazaj

Liam Brady

20 oktober 2009 06:00

Liam Brady je uzrl svet 13. Februarja 1956 na Irskem v glavnem mestu Dublin. Trenutno deluje kot pomočnik v Irski reprezentanci in je vodja mladinskega pogona pri Arsenalu, kjer je kot igralec na poziciji vezista preživel plodnih 7 sezon. Je levičar in je bil znan kot izjemno tehnično nadarjen nogometaš mnogi pa sedaj z njim primerjajo velikega talenta Topničarjev Jacka Wilshera. Za reprezentanco je zbral 72 nastopov za Arsenal pa 307.

Kot šolar je v Arsenal prišel leta 1970 in v prvo ekipo prešel leta 1973 ko je tudi debitiral 6. Oktobra istega leta. Naslednji nastop je dočakal prav proti Tottenhamu a ni blestel zato ga je Bertie Mee v prvi sezoni nekoliko postavil na stranski tir. Svojo prvo sezono (1973-1974) je končal s 13imi nastopi od tega je 4-krat vstopil s klopi.

Brady je nato naslednjo sezono bil stalni član začetne enajsterice in bil eden redkih, ki je pozitivno izstopal po dobrih predstavah in s svojimi igrami tudi reševal Arsenal, ki je bil včasih celo na robu izpada v sredini 70ih. Svoje obdobje pri klubu iz severnega Londona pa je kronal s tremi nastopi v finalu FA pokala, od katerih pa je bil Arsenal uspešen le enkrat in sicer leta 1979 proti Manchester Unitedu na kateri tekmi je Brady tudi začel akcijo za zmagoviti zadetek. V času pri Topničarjih je bil 3x izbran za najboljšega igralca sezone v klubu enkrat pa celo prestižno nagrado za katero glasujejo vsi igralci lige (PFA Players' Player of the Year; Zadnji zmagovalec je Ryan Giggs).

V sezoni, ko je Arsenal prišel do finala pokala pokalnih zmagovalcev je Brady v polfinalu očitno tako navdušil Juventusove vodilne ljudi, da so ga po sezoni zvabili v svoje vrste. Arsenal je v finalu po 11-metrovkah izgubil proti Valencii.

Brady je v Italiji poleg Juventusa nastopal še za Sampdorio, Internazionale in Ascoli ter se nato vrnil na otok k West Ham Unitedu kjer je tudi zaključil svojo igralsko nogometno kariero. Za Arsenal je v 307ih nastopih prispeval 59 zadetkov. V London se je vrnil leta 1996 in je vse od takrat pa vse do danes zvest strokovnemu štabu pod vodstvom Arsena Wengerja.

Video:

http://www.youtube.com/watch?v=v5hdtAaJOz8