Pregled prvega dela sezone, pogled naprej in SREČNO 2019 « Nazaj

Pregled prvega dela sezone, pogled naprej in SREČNO 2019

31 december 2018 18:09

Pregled dosedanjega dela sezone in pogled naprej...


Leto 2018 se izteka in glede na pomanjkanje časa za pisanje rednih predogledov je prav, da vsaj na polovici sezone pregledamo dosedanje uspehe in pogledamo, kaj nas še čaka do konca te sezone v letu 2019.

Na redditu r/soccer je bilo pred nekaj dnevi moč opaziti primerjavo točk po dveh dejavnikih. Eden izmed dejavnikov je preprosto 'točke po 19 odigranih krogih', po katerem je Arsenal na +4 v primerjavi z lansko sezono, drugi dejavnik pa je t.i. Seasonal Comparative Results, ki upošteva dosedaj odigrane tekme in jih primerja z lanskimi rezultati, pri čemer so 3 izpadle ekipe enačene s tistimi, ki so letos napredovale v Premier League. Po tem dejavniku je Arsenal trenutno na +7 v primerjavi z lanskimi rezultati.

Za pozitivno spremembo so zagotovo najbolj zaslužni rezultati v gosteh. Na začetku leta 2018 je Arsenal pod Wengerjevim vodstvom zaporedoma izgubil na kar sedmih premierligaških gostovanjih in črn niz prekinil šele 13. maja z zmago 1:0 pri Huddersfield Townu. V tej sezoni je Arsenal zmagal tako v Newcastlu kot v Bournemouthu, kjer je v pretekli sezoni izgubil. Tudi remi proti Brighton & Hove Albionu v predzadnjem odigranem krogu je prinesel +1 glede na lansko sezono, enako velja tudi za remi na Old Traffordu. To statistiko sta vendarle nekoliko pokvarila poraz proti Southamptonu (v lanski sezoni smo tam remizirali) in poraz proti Chelseaju, kjer je bilo v prejšnji sezoni 0:0. Prav tako se v tem dejavniku zmaga nad Fulhamom primerja z lanskim remijem proti West Bromwich Albionu, tako da je statistiko težko čisto enačiti, vendarle pa se nakazuje vsaj majhen premik v pravo smer tudi na gostujočih tekmah.

O tekmah na domačem Emirates Stadiumu pravzaprav ne gre izgubljati preveč besed, saj je statistika praktično identična. Proti nižje rangiranim klubom Arsenal še naprej beleži 3 točke, izjema v tej sezoni je le Wolverhampton, ki pa na splošno kar pridno odžira točke ekipam iz prve šesterice. Poleg omenjenega remija je Arsenal zbral 7 zmag, med katerimi je, tako kot v prejšnji sezoni, zmaga na severnolondonskem derbiju, ter remi z Liverpoolom in poraz proti Manchester Cityju - v obeh primerih brez spremembe glede na zadnjo sezono. Glede na trend dobrih predstav na domačem igrišču, nas do konca sezone čaka večina tekmecev, ki bi jih morali premagati, vmes pa se skrivata tekmi proti Chelseaju, kjer je moč izboljšati remi iz lanske sezone in Manchester Unitedu, za katero še zdaj težko verjamemo, kako smo tisto tekmo izgubili in ne zmagali.

Ob pogledu na drugi del sezone izstopajo gostovanja. Prvo gostovanje drugega dela sezone se je pred dvema dnevoma končalo klavrno in niz zaporednih ligaških tekem brez zmage v gosteh povečalo na štiri. Od osmih preostalih ekip (poleg L'poola in Arsenala), ki so trenutno v zgornjem delu lestvice, je kar šest takih, kjer mora Arsenal v drugem delu sezone oditi na gostovanje. Od tega bo najbolj vroče na Etihad Stadiumu in verjetno Wembleyju, glede na to, da so naši najbližji sosedje še vedno brez svojega stalnega prebivališča. V gosteh bo treba izboljšati predvsem obrambo, saj Topničarjem na ligaških tekmah izven svojega doma v tej sezoni še ni uspelo ohraniti svoje mreže nedotaknjene, skupna gol razlika pa je, kljub Liverpoolovemu novoletnemu petardiranju, zaenkrat še pozitivna - 22:21. Skupno gledano je Arsenal 5. najboljša gostujoča ekipa in 3. najboljša ekipa na domačem igrišču.

Poleg tega seveda ne gre pozabiti na pokalna tekmovanja, ki se s pokalom FA pričenjajo oz. nadaljujejo že v soboto (gostovanje pri Blackpoolu) in v evropskem smislu preko Europa League 14. februarja (gostovanje na Borisov Areni v Belorusiji). Predvsem v omenjenih tekmovanjih gre v letu 2019 iskati možnosti za lovorike, ob prehodu v novo leto pa si lahko zaželimo, da v obeh tekmovanjih pridemo čim dlje.

Ob tej priložnosti vam v imenu Arsenala Slovenije voščim vse dobro in čim več tako osebnih kot Arsenalovih uspehov v letu, ki prihaja. Tudi v letu 2019 ne pozabite spremljati naše Facebook strani, kjer boste izvedeli vse aktualne informacije, posebej o dogodku, ki nas čaka v aprilu - Arsenal Worldwide Fans Meeting v Ljubljani!

M. A.

Zadnja tekma

Manchester City

-

ARSENAL

Manchester City vs ARSENAL

Zadnje s foruma