20.07.2022 Končno znova away day: Arsenal Slovenija v Nürnbergu!

Šele ko nas je osem sedlo v kombi in smo se odpravili na pot iz Ljubljane proti Nürnbergu smo se zares začeli zavedati, kako zelo nam je manjkal t.i. "away day", ki članstvo v društvu Arsenal Slovenija dela tako zelo posebno. Le kdo bi si septembra 2019 ob vračanju iz Frankfurta mislil, da bomo na naslednji takšen izlet čakali kar predolgi dve leti, devet mesecev in 19 dni.

Svetovna pandemija je povzročila še veliko hujšega, kot samo odvzela takšne "road tripe" po Evropi, a treba je priznati, da smo jih zelo pogrešali. Ko je postalo jasno, da bodo topničarji 8. julija gostovali v nam bližnjem Nürnbergu, smo v društvu stopili v akcijo.

Na tej točki velja zahvalo izreči Alvinu Žagarju, tajniku društva Arsenal Slovenija, ki ga tokrat žal ni bilo z nami. Na veliko nesrečo je prav glavni pobudnik in organizator tokratne poti pet pred dvanajsto ostal brez udeležbe. Verjamemo, da bo naslednjič drugače, morda že to jesen, ko bo Arsenal dobil nasprotnike v evropski ligi.

Pridobili navijača

V Nürnberg se nas je v zgodnjih jutranjih urah odpravilo osem. Poleg predsednika Uroša še Enej, Igor, Tim, Gorazd, Leon, Tomaž in Rok. Trije so tekmo Arsenala obiskali prvič in zagotovo ne zadnjič! Na poti sicer ni bilo posebnosti, okoli 13. ure smo se za en dan že vselili v hotel v bližini Max-Morlock stadiona.

Ker je bil pripravljalni dvoboj šele ob 17.30, smo nekaj prostih ur izkoristili za skok v središče mesta. Nürnberg leži ob reki Pegnitz na Bavarskem, ima okoli pol miljona prebivalcev, s širšo okolico približno 3,5 milijona. Center je izjemno lepo urejen, kar ni presenetljivo, saj so mesto po hudem uničenju v drugi svetovni vojni obnovili nazaj v predvojni videz, skupaj z nekaterimi srednjeveškimi zgradbami.

Med klasičnim nemškim kosilom, ko na krožniku niso manjkali znameniti bratwursti, se nam je pridružil še deveti član, Slovenec Alen izseljen v Nürnberg. Od popoldneva do večera smo ga transformirali v navijača Arsenala, ki na stadionu ni varčeval z glasilkami.

Omeniti velja še enega od lokalnih prodajalcev sadja na tržnici pred znamenito Lorenzkirche, ki je bil odet v jopico od 1. FC Nürnberg. Ob našem fotografiranju s transparentom je skočil pred objektiv in z nami tudi pokramljal, za srečo pa nam je podaril tudi vrečko sočnih češenj!

Čas za tekmo!

Pozno popoldne smo se z metrojem odpravili nazaj proti hotelu, si nadeli majice v klubskih barvah in se odpravili do stadiona. Ta ni bil razprodan, zapolnjenih je bilo približno 57 odstotkov od kapacitete za 50.000 gledalcev, uradna številka je bila 28.065 navijačev.

Sprva smo zasedli svoja mesta zapisana na vstopnicah, a se po nekaj minutah preselili v sosednji sektor, kjer je bil zbran najglasnejši del navijačev Arsenala. Teh je precej pripotovalo tudi iz Anglije, zelo opazni pa so bili že pred tekmo v centru in tudi na metroju, ki je spominjal na zmameniti Picadilly line, ki vodi iz centra Londona do Arsenal stationa v neposredni bližini stadiona Emirates.

Tekma se sprva ni odvijala po naših željah. Nürnberg je ob polčasu vodil z 2:0, po odmoru pa je Mikel Arteta precej okrepil zasedbo na zelenici. Na veliko navdušenje topničarjev je bil v igri tudi novi ljubljenec Gabriel Jesus in takoj pokazal, zakaj si ga je naš strateg tako zelo želel v svojem moštvu. Ni trajalo dolgo, ko je bil izid že 4:2 v korist Arsenala in tekma odločena. Končni rezultat - 5:3. Več si kot navijač težko želiš. Sonce, dobra družba, veliko golov, preobrat in zmaga.

Video reportaža iz Nürnberga

Po tekmi smo se vrnili v center in obiskali še Nürnberški grad, še zadnjič sedli v enega od lokalov ter se počasi vrnili v hotel. Tudi pot nazaj je minila brez pretresov, zaradi manjše gneče smo nekaj časa izgubili le v okolici Münchna.

Zdaj čakamo žreb! Ta bo na vrsti 26. avgusta, ko nam bodo kroglice dodelile naslednja tri evropska gostovanja. Če nam bodo razmere to dopuščale, bo zagotovo znova na poti tudi Arsenal Slovenija.

Hvala vsem, ki ste se odločili udeležiti tokratnega Arsenal away day!

Arsenal Slovenija

Naslednja tekma
11.02.2024 ob 15:00
West Ham
Arsenal
Zadnja tekma
04.02.2024 ob 17:30
Arsenal
3 ‐ 1
Liverpool