30.03.2023 Reportaža: Arsenal - Crystal Palace (19.03.2023)

Končno je prišel tudi naš čas za ogled prve tekme Arsenala v živo na domačem stadionu Emirates. Na pot smo se odpravili v petkovih jutranjih urah. Iz Benetk smo leteli na letališče Gathwick London. Čakala nas je še pot do apartmaja v Islingtonu, le streljaj stran od stadiona.

Po prihodu smo petkovo popoldne izkoristili za obhod stadiona Emirates, ki po prenovi zunanjosti izgleda izvrstno. Seveda nas je pot vodila tudi do ostanka nekdanjega stadiona Highbury, ki so ga spremenili v stanovanjski kompleks. Petkov večer smo zaključili v pubu The Tollington.

Sobotno dopoldan smo najprej začeli z ogledom stadiona in Arsenalovega muzeja. Po končanem ogledu smo se s podzemno železnico odpravili do muzeja The British Museum, pot nas je nato vodila mimo Buckingamske palače, Westminsterske katedrale in Big Bena do London Eye, kjer smo se popeljali na ogled mesta z višine. Od tam smo se s podzemno železnico odpeljali do najvišje stavbe v Evropi, The Shard, ter si iz sosednjega mostu ogledali Tower Bridge.

Od skrbi glede postave ...

Najslavnejši pub Arsenalovih navijačev The Tolington je v nedeljo svoja vrata odprl že ob 10. uri. Kot se spodobi, smo bili kmalu tam tudi mi. Hitro se je začel polniti in napetost pred tekmo se je stopnjevala, mogoče tudi zaradi nekaterih poškodb v zadnji liniji Arsenala, do katerih je prišlo med četrtkovo tekmo proti Sportingu. Ob 12. uri smo prestopili prag domačega stadiona in se okrepčali na eni izmed točk s hrano in pijačo. Objava postave (Team News) ob 13. uri ni presenetila in tako smo samozavestno zakorakali po stopnicah navzgor in se med ogrevanjem namestili na naše sedeže. Dobra novica za nas je bila tudi, da je Crystal Palace med ogrevanjem moral zamenjati Andersena za Tomkinsa.

... do zanesljive zmage!

Dominantnost bi bila dobra beseda za opis tekme z eno besedo. Prva resna priložnost je sicer pripadla gostom, ki so preko Zahaja po protinapadu zadeli vratnico. V 28. minuti je White odlično prevzel podajo in s kratko globinsko podajo zaposlil Sako, ki je podal Martinelliju na drugo stran kazenskega prostora, kjer si je odlično pripravil priložnost in jo s šibkejšo levico neobranljivo zaključil. V 38. in 41. minuti sta nevarno zapretila Partey z glavo po podaji Ødegaarda in Norvežan sam po odbiti žogi v kazenskem prostoru. V 43. minuti je White spet odlično zaposlil Sako, po odbiti žogi sta si na desni strani Arsenalovega napada izmenjala dvojno podajo, ki jo je Saka zaključil z levico. Tako smo v polčas odšli s prednostjo 2:0. Prevlada se je nadaljevala takoj v drugem polčasu. Kronal jo je Xhaka v 55. minuti. Zinchenko je z vertikalno podajo na rob kazenskega prostora zaposlil Xhako, ki je v prvo s podajo našel Trossarda v sredini izven kazenskega prostora, ta mu je z odlično podajo v kazenski prostor pripravil priložnost, ki je Xhaka ni zapravil. V 63. minuti je domača obramba po kotu zaspala in Schlupp je dosegel tolažilni gol za goste. Prednost treh golov je obnovil Saka v 74. minuti. Tierney je odbito žogo po akciji Jesusa prevzel na levi strani kazenskega prostora in jo po tleh vrnil nazaj v sredino, kjer je neobranljivo zaključil Saka. Rezultat se do konca tekme ni več spremenil.

Popoldne po tekmi smo preživeli z domačimi navijači v Tollingtonu, kjer smo do večera proslavljali zmago, prepevali pesmi in izmenjevali mnenja o letošnji sezoni. Ponedeljek je bil namenjen vrnitvi domov preko letališč Gathwick in Benetke.

Tako se je končal nepozaben vikend, ki upam, da se bo še kdaj ponovil. UP THE ARSENAL!

Gregor

Naslednja tekma
11.02.2024 ob 15:00
West Ham
Arsenal
Zadnja tekma
04.02.2024 ob 17:30
Arsenal
3 ‐ 1
Liverpool